Copyright ProBrows Europe.

Oleme saanud palju tagasisidet seoses postitustega, milles soovitasime mõelda rahvusvaheliselt ja suunata oma tegevus võimalikult globaalseks. Loomulikult pole see lihtne ja vahel tekib tunne, et kõik, mis on suurema mastaabiga ja ülemaailmne on justkui kuskil kaugel ja kõrgel ning igas mõttes kättesaamatu. Õnneks ei ole see nii! Tänases loos vaatamegi, mida saad praktiliselt teha selleks, et suudaksid oma ideedega jõuda välja laia maailma. Siin on mõned praktilised ja lihtsasti teostatavad mõtted.

1. Harju mõtlema ja suhtlema in English…


Ei ole mitte mingit lootust, et sa suudad maailma vallutada siis, kui toetud vaid eesti keeles leiduvale informatsioonile ja siinkohal ei aita isegi ProBrows Eesti blogi. Tõneäoliselt on kõige kindlam viis täielikult ära manduda harjudes lugema vaid eesti keeles. Selleks, et muuta ideid, mis su peas tekivad, ja taktikaid, mille kasutamise peale sa üdlse mõelda suudad, tuleb eeskätt muuta seda, mida sa tinglikult oma ajju laed. Kui selleks on vaid see informatsioon, mida eesti keeles leiad, siis ei loo sa enda jaoks just väga suurt tõenäosust välja mõelda mõni maailma vallutav idee. Me ei ütle, et see oleks välistatud, aga oled kindlasti pannud ennast olukorda, kus säärase juhtumise tõenäosus on pisike. Mida siis teha? Õpi ja harjuta ennast lugema ingliskeelset teksti alustades kasvõi sellest, et vaatad kriitilise pilguga üle oma lemmikleheküljed, mida külastad ning vahetad järjest rohkem Eesti keskkondi välja välismaa omadega. Sama puudutab ka lugemist. Kui raamat on eesti keelde tõlgitud, võta originaal ja loe seda inglise keeles. Ja suhtle järjest suuremal määral oma välismaa sõpradega, kellega oled lihtsalt sunnitud inglise keeles rääkima (kirjutama). Paljud naised on öelnud, et neid ongi kõige rohkem aidanud just inglise keeles kirjutamine. Kuigi see võib tunduda kõik veidi survestav ja kahtlane, soovitame proovida - juba poole aastaga oled väga olulisel määral suurendanud tõenäosust jõuda siit meie armsast kolkakülast kaugemale (kuigi alguses võib see tunduda raske ja natuke ebaloomulik :) ).


 

2. Saa aru, mis tegelikult toimub
 

Kui keegi küsiks meilt valemit oma mõistuse ja mõtlemisvõime hävitamiseks, siis soovitaksime tal elada Eesti meelelahutusmeedia inforuumis :) Võid kindel olla, et jälgides täpselt, kes kellega käib, kes kelle maha jättis, kes kuskil peol purjus oli või äkitselt hoopis polnud jne, suunad oma aju fookuse absoluutselt perfektsele mõttetusele. Ja tegelikult pole see siinkohal nii ainult Eesti puhul. Kui sa pole veel aru saanud sellest, millel meedia tööstus tegelikult toimub, kuula ProBrowsi hea sõbra Peter Sage kiiret selgitust selle kohta siit. Garanteerime, et kui ohverdad oma elust 20 minutit selle kuulamisele, mõtled elu lõpuni meediast teist moodi. Võime väikse uhkusega öelda, et tõesti ei ole me juba aastaid lugenud ajalehtede päevauudiseid ega keskendunud sellele, millega näiteks poliitikud või väljamõeldud staarid igapäevaselt tegelevad. Nagu Peter ütleb:  “Kui sa arvad, et meediafirmade eesmärk on tuua sinuni uudiseid, siis elad ikka veel Disneylandis :)”.

Meediaettevõtted soovivad su tähelepanu, et müüa reklaami ja sellepärast ongi valdav osa niiöelda uudistest pigem negatiivsed. Võime kindlalt öelda, et kõik olulised uudiseid selle kohta, mis maailmas toimuvast tõesti tähtis on, jõuavad sinuni niikuinii. Samuti õpi nägema selle taha, mis ka sinu iidolite kohta kirjutatakse ning olema skeptiline PR firmade poolt koostatud founder-story-de või muude kõikvõimalike tuhkatriinulugude kohta. Loe sellest, kuidas tegelikult brände luuakse ja oskad seda hinnata oluliselt kriitilisema pilguga. See ei tähenda loomulikult, et peaksid loobuma kõige lugemisest. Vastupidi, jättes ära üldised igapäevauudised, võidad olulisel määral aega, et lugeda tõsisema sisuga informatsiooni valdkonnast, mis sind huvitab ning milles soovid tulevikus tegutseda.

 


3. Reisimine on kohustuslik.
 

Jällegi on siinkohal kõige lihtsamana tunduv lahendus ka kõige õigem. Lühidalt: reisi rohkem. Sul pole mitte mingit võimalust saada ainult interneti, videote või muu vahendamise läbi sellist isilikku kogemust, kui kohapeal olles. Ja sageli on mistahes kirjeldused väga petlikud ja arvamus, sellest, milline mingi koht tegelikult on, muutub oluliselt seal ära käies. Paljud on tõdenud, et näiteks pole ei Las Vegas ega Hollywood sellised, millistena inimesed on neid vahel ette kujutanud. New York, London, Rooma ja Bangkok on totaalselt teistsugused, kui mingi kirjelduse põhjal arvata võiks. Kui nüüd mõtled: “Tore küll anda selliseid soovitusi, kui selline võimalus on, aga mul pole lihtsalt aega ja raha seda teha,” siis tasakaalustame selle soovituse siinkohal ka praktilise õpetusega sellest, kuidas reisida tunduvalt rohkem ja väiksemate kuludega. Loe läbi raamat “Vagabonding” autorilt Rolf Potts - leiad selle siit


Kui peale selle raamatu läbi lugemist veel ütled, et sul pole võimalust koheselt rohkem reisida, siis kuulud küll asboluutse vähemuse hulka. Enamik tüdrukuid, kes on selle läbi lugenud, on hakanud tunduvalt rohkem reisima. Ei teagi, kas see on juhus, aga mitu ProBrowsiga seotud tüdrukut on selle läbi lugenud juba umbes kümmekond aastat tagasi ja võime tunnistada ise elavate näidetena, et oleme tänu sellele tohutult palju rohkem reisinud. Kuigi, eks aja jooksul on reisimise osas vahendid muutunud, on suhtumine jäänud sageli samaks ja põhimõtted, mida selles raamatus kirjeldadatakse toimivad praegu enamgi kui varem. Kui oled 20-nendates või teisemeaeas naine, siis saad kindalsti ka sellest palju praktilisi mõtteid. Seega loe ja reisi! Väga paljud muutused ja võimalused tabavad sind pigem välismaal olles ja ka see on järeleproovitud fakt.
 

Tegelikult teeme siinkohal selle postituse pooleks, sest nagu mu unisest näost lisatud pildil näha võib, pean ma kiirustama just ühelt lennutl teisele… :)