Mitmed meie ProBrows Eesti uudiskirja lugejatest, keda on juba üle 3000 (thank-you, thank-you, thank-you:))on seda meilt küsinud. Ja tõesti, see on teema, millega puutuvad kokku kõik iluvaldkonnas töötavad tüdrukud ja eriti need, kes peavad iseseisvalt endale kliente leidma (ehk siis enamik). Me ei arva, et me oleksime ainukesed geeniused, kes suudavad selles valdkonnas valgust näidata, kuid kuna kasvõi ainult sellepärast, et tulevikus väiksem hulk tüdrukuid valikisid endale oma teenuste müümisel strateegia, mille peale nad ka ise hiljem tunnistavad, et see oli “täiesti ajuvaba”, tasub kindalsti need ideed läbi lugeda ning nende osas veidi järele mõelda. Nagu öeldakse, tark tüdruk vähemalt kahtleb, kas tema senised parimad praktikad on ikka parimad. Järgnevalt toomegi sulle kolm, soovitust, millest võib kasu olla.

 

1. Ära ole ‘needy’ !

Pole vaja olla teadlane, et aru saada, kuidas maailmas asjad käivad. Kui asuda ükskõik keda, ükskõik, mis olukorras aktiivselt taga ajama, siis kuidas see elusorganism reageerib? Õige, ta hakkab eest ära jooksma ehk siis põgenema. Kui sul tõesti ei ole oma teenuste promoks paremaid ideid, kui klientidele aktiivne närvidele käimine läbimõtlemata appikarjetega, mis parema puudumisel vormistuvad vigasteks sotisaalmeedia postitusteks, oma hindade langetamine täiesti ebarealistlikule tasemele või isegi otseselt klientiele kirjade, sõnumite või teadete saamine, milles palud neid sinu teenuseid kasutada, siis parem ära tee midagi ning sul on ikkagi pikemal perioodil vähemalt võimalus saada rohkem kliente.

Kõige kindlam viis suuremas plaanis oma normaalselt maksvad ja head kliendid eemale peletada on klientide jahtimine suhtumisega, et sa vajad neid. Vahel tundub, et tüdrukud lihtsalt ei suuda ennast kõrvalt näha ja teevad seda täiesti avalikult, pakkudes ennast välja suhtumisega: “palun tule, ma olen valmis kõigeks, et sulle heameelt valmistada”. Unusta säärane ilmselgelt rumal ja perspektiivitu lähenemine - kui oled needy ja vajad kiente, siis tea, et valdav osa inimestest saab sellest aru või vähemalt tajub seda ning käitub vastavalt - põgeneb sinu eest. Paljuski põhineb see inimese vaid osaliselt teadvustatud tajul sellest, kellega ta tahab ennast siduda. Nii, nagu ilmselgelt ei soovi sinagi siduda ennast nende isikutega, kellel on sind tohutult vaja, ei soovi ka kliendid saada teenust teenusepakkujalt, kelle käitumine on läbi ja lõhki needy või paistab sellisena välja. 

 

2. Ära müü ennast odavalt!

Mida siis teha? Vaata kõigepealt oma hinnakirja. Kui sul tõesti pole tekkinud mitte ühtegi muud ideed, kuidas kliente leida ja oled lihtsalt lasknud oma hinnad alla, siis pidurdu hetkeks ja mõtle, mida see tähendab. Ei midagi muud, kui seda, et sa ka ise ei väärtusta oma teenuseid. Kuidas on siis üldse võimalik unistada sellest, et klient seda teeks? Kui su hinnad on keskmisest odavamad, siis oled niikuinii väga raskes olukorras, sest pead teenindama tunduvalt rohkem kliente, et sama raha teenida. Lisaks kaasneb sellega aga asjaolu, mida paljud tüdrukud juskui esialgu ei märka. Kui sa ise enda teenuseid ei hinda, siis ei hinda neid ka head kliendid, kes soovivad kvaliteeti.

Hinda alla lastes saad kõige suurema tõenäosusega just neid kliente, kes tulevad madalama hinna pärast ja võid meid uskuda - sa ei taha selliseid kliente tegelikult. Mitte paha pärast, lihtsalt see on statistiline fakt, et seda tüüpi klientidega on kõige rohkme jama, peavalu ning lõputuid sekeldusi. Loomulikult on ka meie poole pöördutud sooviga saada teenuseid väiksema hinnaga ja selles osas oleme alati hoidnud väga jäika suhtumist: "Odav ei ole hea, hea ei saa olla odav. Kui soovid saada teenust poole hinnaga normaalsest hinnast, osta bussipilet ja sõida mõnda teise linna, kus leiad mõne hullu, kes sulle selle hinna eest teenust teeb. Nii, nagu on Hiinast käekoti või pulmakleidi tellimisel teatud riskid, on kindalsti riskid ka sellise ettevõtmise puhul, aga see on sinu valik ja meile on see absoluutselt ok.”. Kuigi võiks arvata, et säärane suhtumine peletab kliendid eemale, on just see vähegi pikemal perdioodil toonud kliente arvestatavalt juurde. Lisaks on tulnud tagasi ka mitmed kliendid, kes on pidanud isikliku (ja sageli traumeeriva) kogemuse läbi aru saama, miks odav ei ole hea.

 

3. Ole professionaalne!

Jumala eest, seda ei ole ju palju tahetud, ometi näib vahel, et mitmed tüdrukud tegutsevad otseselt ja süsteemselt sellele põhimõttele vastu. Professionaalne suhtumine peab peegelduma kõiges - alates su hoiakust, jutust, riietusest, koostööpartneritest, salongist, töövahenditest, kodulehest kuni kõige muuni. Kusjuures see toob meid ka tehtud töödeni - iga oma tööd tasub teha suhtumisega, et just see on su kõige olulisem töö üldse, mille alusel antakse hinnang kõigele, mida oled kunagi teinud või tulevikus teha kavatsed. Iga detail on oluline ning on tuhandeid kordi parem tegeleda klientidega, kes on võimelised ja motiveeritud säärast suhtumist kinni maksma, kui nendega, kes sellele vastu töötavad.

Just sellepärast ei olegi sul endale võimalik anda endast absoluutselt parimat, kui kliendi jaoks pole piisavalt aega või kliendi suhtumine teenuse saajana ei ühti sinu omaga professinaalse teenusepakkujana. Seetõttu võibki järgnev tunduda isegi veid ülbena, kuigi see nii ole, sest ainult säärase hoiakuga on võimalik kaitsta oma häid kliente. Nimelt klientidele tasub ära öelda, kui nende suhtumine pole õige. Eks oleme ka ise selle vastu eksinud, kuid samas on just see toonud meid väga oluliste järeldusteni. Kui tekib väikseimgi kahtlus, et kliendi suhtumine pole korrektne, tasub talt viisalt küsida, miks ta arvab, et üldse kvalifitseerub kliendiks. Oleme ka ise ausalt välja öelnud, et me soovime endale klientideks normaalseid inimesi, kes mõtlevad samamoodi nagu meie ja kes oskavad hinnata professionaalsust ning me oleme olukorras, kus me ei soovi ega vaja kliente, kes samamoodi ei mõtle. Kui klient ennast müüa ei suuda ja valib hoiaku, et “ma olen kunn, sest ma maksan pappi”, siis pole midagi teha - oleme ta viisakalt minema saatnud. Ja kõik sellised ära saatmised on ennast kordades ära tasunud ja kõik selliste ära saatmiste ära jätmised on põhjustanud pikemal perioodil ainult vaeva ja valusaid õppetunde.

Nii, nagu ei ole ühegi professionaali juurde aja saamine alati nii lihtne, et jalutad tänavalt sisse ja nõuad teenust ja saad seda kohe, ei pea ka aja saamine sinu juurde olema alati võimalik. See ei saagi võimalik olla, kui sinu teenuste järele on nõudlus ning neid väärtustatakse. Ära unusta ennast kõrvalt jälgida ja lihtsalt ole parem nendest sadadest needy-suhtumisega iluteenuste pakkujatest tüdrukutest, kes oleksid valmis kasvõi Everesti tippu või sinu akna taha ronima, et sulle teenust pakkuda. Säärase suhtumisega kaugele  ei jõua ja professionaalsus võidab alati. 

Kuigi ilmselt teadsid neid asju, on ikkagi hea säärast suhtumist meeles hoida :)