Mõni aeg tagasi oli ProBrows Eestil imeline võimalus suhelda tuntud autori ja mitmekülgese loomeinimese Neil Gaimaniga. Kuigi valdkonnad, milles see mees tegutseb (kõik alates illustreerimisest, koomiksitest kuni filmi ja kirjutamiseni) võivad esmapilgul tunduda kauged iluteenuste valdkonnast, on temalt tegelikult väga palju õppida kõigil, kes oma elus kasvõi veidigi loova tööga kokku puutuvad.

Toomegi siinkohal ära tema väikse kõne ja kuus õppetundi loovuse kohta, milleni Neil on oma elus jõudnud läbi kõikvõimalike katsumuste. Võime omaltpoolt kinnitada, et tegemist on tõesti eheda, targa ja eduka inimesega, keda tasub kuulata. Ja kasvõi sellepärast, et tal on lisaks arvestatavale elutarkusele ka väga tore humoorikas lähenemine. Võid kindel olla, et kui kuulad piisavalt tähelepanelikult ära selle 20 minuti pikkuse jutu, mõtled kindlasti loovast tööst teistmoodi kui enne. Ja tõenäoliselt ka tegutsed teisiti.

1. Õppetund: Ära muretse, kui sa alguses mitte midagi ei tea

Ei ole üldsegi halb, kui noor inimene sukeldub mõnda tegevusvaldkonda, mida ta läbi ja lõhki ei tunne ning hakkb tegelema millegi uuega, millega ta pole mitte kunagi mitte mingil kujul kokku puutunud. Kui sa ei tea, mida sa teed, siis ei tea sa ka reegleid, mis on selles valdkonnas välja mõeldud ja tänu sellele võid sa püüda teha midagi, mis oleks nende kohaselt ja teiste varem selles valdkonnas tegutsevate inimeste meelest ilmselgelt võimatu. Reeglid ongi enamasti loodud inimeste poolt, kes ei ole tuvastanud, mis on tegelikult võimalik ja mis mitte, sest nad pole kunagi püüdnud teha võimatut. Aga sina võid vabalt teha teiste meelest võimatut, sest sa lihtsalt ei tea, et seda peetakse võimatuks. Kusjuures sel juhul ei saa sind takistada ka teised, sest kuna seda pole varem tehtud, ei ole nad ka veel välja mõeldnud reegleid, mis sind takistaksid.

 

2. Õppetund: Kui tead, mida sa tegelikult teha tahad, siis lihtsalt tee seda!

Enamk inimesi jääbki unistama kellestki, kelleks nad saada tahavad, kuid ei võta oma elus ette midagi sisulist, et selleni jõuda. Ja see on mõistetav, sest sageli on tee oma unistuste töö poole raske, kuna tuleb toime tulla igapäeva probleemidega, teenida raha elamiseks ning lihtsalt hakkama saada. Tihti inimesed takerduvadki igapäevategevustesse aastateks ning ei jõua seetõttu kunagi oma unistuste tööni, mida nad südamest teha tahaksid. Neil soovitab alati kujutada ette oma unistuste tööd mäena, mis võib olla küll kaugel, kuid mida ei tohi kunagi silmist kaotada. Ainult siis on võimalik selgelt aru saada, kas see, mida sa täna teed, aitab sind oma unistuste tööle lähemale, või viib sellest kaugemale. Sel viisil on võimalik anda selge hinnang absoluutselt igale tegevusele, mida sa igas oma päeva ette võtad ning jätta ära järjest rohkem tegevusi, mis sind oma unistuste tööst kaugemale viivad tehes rohkem seda, mis sind sellele lähemale viib.
 

3. Õppetund: Ole valmis rohketeks ebaõnnestumisteks.

Sul tasub arvestada, et kui alustad loova tööga, siis koged päris kindlasti ebaõnnestumisi ning sul tasub kasvatada endale paks nahk. Neil võrdleb loovat tööd sõnumite postitamisega pudelipostiga lootuses, et su saadetud pudelid avatakse ning nendes sisalduvad kirjad saavad mingigi vastuse, mis tagasi sinuni jõuab. Mis iganes loova tööga alustamine ongi raske - su töö tulemusi ei märgata koheselt ning tasub olla rahul, kui saad mingitki tagasisidet. Selleks, et saada üks vastust, võib vahel olla vajalik tinglikult sadade pudelite välja saatmine. Ei tasu ära loobuda, kui tunned, et kuigi sa teed asju enda meelest väga hästi, ei ärata see veel mingitki tähelepanu. Sind ootavad kindalsti ees ebaõnnestumised, pettumused ja raskused. Nii on olnud see enamike loova tööga edukaks saanud inimeste elus. Kindalsti ei tasu teha ka loovat tööd raha pärast, sest siis, nagu Neil ütleb, ei tunne sa tegelikku uhkust oma töö üle. Pealegi juhtub nii, et kui midagi ainult raha pärast teed, ei saa sa loodetud raha ka kätte ning siis pole sul mitte midagi. Kui lood aga midagi väga heade tulemuste pärast, midagi, mis sind ennast sisemiselt innustab, oled vähemalt teinud midagi, mille üle võid uhkust tunda ning see aitab sind edasi. Tehes asju vaid raha pärast, takerdud rutiini, mis tapab loovuse.


4. Õppetund: Loo alati midagi ilusat.

Vigade tegemine, eksimine ja sõna otseses mõttes millegagi räigelt mööda panemine on sisuliselt parim asi, mis alguses juhtuda saab, sest see näitab, et sa vähemalt tegutsed. Uued avastused, edu loovas töös ja jõudmine oma isiklikus arengus järgmisele tasemele toimubki reeglina läbi suuremate või väiksemate vigade ning eksimuste. Sõltumata sellest, mis tegevusalal sa toimetad, on sul loovat tööd tehes täiesti ainulaadne võimalus muuta maailma luues midagi ilusat. Ja just see võimalus aitabki sind nii siis, kui kõik lähgeb hästi, kui ka siis, kui on raske. Elu ongi vahel keerukas ja asjad võivad minna halvasti erinevates eluvaldkondades: nii sinu lähisuhetes, tööalaselt, kui ka mistahes muul viisil. Ainuke asi, mis sind sellises olukorras tõeliselt edasi aitab, on see, kui lood midagi ilusat. Loo midagi ilusat, mida ainult sinda kõige paremini suudad ka siis, kui sind selle eest alguses kõvasti kritiseeritakse.
 

5. Õppetund: leia oma isikupära.

Otse loomulikult on milllegi ilusa loomine alguses raske ning enamasti tundub esialgu päris pikalt, et sa lihtsalt kopeerid teisi. Neil ütlebki, et valdavalt leiame me oma hääle alles siis, kui meie jutt on tükk aega kõlanud nii, nagu pärineks see kellegi teise suust. Samas on ainult nii võimalik jõuda selleni, et teed tulevikus asju ise ja väga hästi. Enamasti saad alles tagantjärele aru, et tee sinu enda isikupärase stiilini kulgeski läbi meeletu kopeerimse, jäljendamise ja plagiaadi. Samas oma isikupärani jõudmiseks ei tohi sa karta ennast avada ja välja näidata, mis on tegelikult omane ainult sulle. Enamasti osutuvad tagantjärele vaadates su parimateks ja sind ennast loovas töös kõige rohkem edasi aitavateks projektideks just need, mille puhul tunned end neid tehes ebakindlana, veidi hirmunult ning pelgad, et paljastad nende läbi liiga palju oma sees toimuvast.
 

6. Õppetund: kuidas saada edukalt hakkama, kui oled iseenda tööandja.

Kuidas olla edukas vabakutselises töös, kui oled iseenda tööandjaks? (Teatavasti liigub maailm selle poole, et taolisi meiesuguseid inimesi on järjest rohkem.) Esiteks soovitab Neil mitte karta jätta muljet, et oled teinud rohkem, kui sa tegelikult teinud oled. Näiteks sai ta ise oma esimesed tööd ajakirjade juures lugedes ette nimekirja ajakirjadest, millega ta juba koostööd teinud oli. See nimekiri oli tol hetkel küll välja mõeldud, kuid hiljem võttis ta oma pühaks kohustuseks teha koostööd kõigiga, keda oli alguses nimetanud. Sel viisil toimides, ei valetanudki ta tegelikult, vaid oli lihtsalt veidi kronoloogiliselt pisut ebatäpne. Kuigi see võib tunduda veider, on väga paljud edukad tegijad ühel või teisel viisil sarnaselt toimides alustanud. See on hea viis uute tööde saamiseks. Kuid kuidas olla edukas töö tegemisel, kui oled juba tööd saanud? 


Vabakutselisena edukas olemisel on kolm eeldust:

1) oled meeldiv inimene,
2) teed väga head tööd ja
3) oled alati ajaliselt täpne.

Mis on aga selle juures kõige parem: praktikas piisab sulle ka sellest, kui täidad nendest kolmest eeldusest kaks :) 

kliendid kannatavad ilusti välja selle, et oled inimesena pisut mölakas, kui teed oma tööd väga hästi ja oled ajaliselt täpne; 

kliendid andestavad selle, et jääd vahel hiljaks, kui teed väga head tööd ja oled muidu meeldiv inimene ning

sa võid teha oma tööd isegi pisut halvemini kui teised, kui oled samal ajal alati ajaliselt täpne ja muidu igati meeldiv inimene :)

Naudi seda, mida sa teed ja ära võta kõike liiga tõsiselt. Kuigi Neili soovitused võivad tunduda pisut liiga julged, tasub teda kuulata, sest ilmselgelt on säärasest lähenemisest midagi kasu olnud, arvestades sellega, kuhu ta on oma elus välja jõudnud.

Soovitame leida oma päevas hetk, et see video ära vaadata ja usume, et see on sulle huvitav :)