Oled viimasel ajal vaadanud YouTube’ist rohkem kulmumeigiõpetusi kui üks andunud kinohuviline kuu jooksul filme? ProBrows Eesti eestvedaja ja tuntud kulmuguru Annika Iso-Oja soovitab lugeda lugu, mis tutvustab uut ja püsivat kulmudisaini hitt-tehnikat. Põnevat avastamist!




“Microblading ei ole kulmude püsiv tätoveerimine (nii nagu seda tehti vanasti ja nii, nagu osa vana kooli iluteenuste osutajaid seda ikka veel teeb). Sama hästi võiks küsida, kas henna tegemine on tätoveerimine – me kõik teame, et see on hoopis midagi muud.”

— Iluguru - www.iluguru.ee


Mida tähendab microblading?

 Microblading on kliendi isikupära, ilueesmärke ja loomulikku kulmukuju arvesse võttev kulmudisaini tehnika, mille käigus lisatakse naha pindmistesse kihtidesse väga vähesel määral värvi. Kas see on tätoveerimine? Ei, kindlasti mitte!

Kõik microblading’uga loodud kulmud on loomulikult püsivamad kui lihtsalt värvitud kulmud, kuid seda tehnikat ei ole siiski võimalik võrrelda tätoveeringu või püsimeigiga. Umbes aasta jooksul lahustub microblading’u käigus kasutatav värv täielikult ja täiuslikult inimese kehas ning seda ei ole enam nahal näha. Ilmselt seetõttu nimetataksegi vahel microblading’uga disainimist looduslikuks või pealispindmiseks tätoveerimiseks.


Kuidas protseduuri teostatakse? 

Protseduur koosneb kolmest etapist: disainist, teostusest ja viimistlusest. Sisuliselt algabki kõik kulmukuju disainimisest. Tavaliselt vaadatakse selle käigus läbi mitu disainivarianti, võetakse arvesse näojoonte omapära, naha ja kulmukarvade iseärasusi ning kliendi soove. Lisaks otsustatakse ära, milline hakkab olema microblading’uga loodud kulmude värv.

Kõik microblading’uga loodud kulmud on loomulikult püsivamad kui lihtsalt värvitud kulmud, kuid seda tehnikat ei ole siiski võimalik võrrelda tätoveeringu või püsimeigiga. Umbes aasta jooksul lahustub microblading’u käigus kasutatav värv täielikult ja täiuslikult inimese kehas ning seda ei ole enam nahal näha. Ilmselt seetõttu nimetataksegi vahel microblading’uga disainimist looduslikuks või pealispindmiseks tätoveerimiseks. Kuidas protseduuri teostatakse? Protseduur koosneb kolmest etapist: disainist, teostusest ja viimistlusest. Sisuliselt algabki kõik kulmukuju disainimisest. Tavaliselt vaadatakse selle käigus läbi mitu disainivarianti, võetakse arvesse näojoonte omapära, naha ja kulmukarvade iseärasusi ning kliendi soove. Lisaks otsustatakse ära, milline hakkab olema microblading’uga loodud kulmude värv.

Seejärel algab teostuse faas, kus spetsiaalse pliiatsiga kantakse naha pindmistesse kihtidesse pigment. Just see osa võibki hea ettekujutuse ja loova vaimuga inimestele meenutada püsitätoveeringu tegemist. Samas, nagu juba teame, on need kaks eri asja. Viimane etapp ehk viimistlus leiab aset 1–2 kuud pärastesimest protseduuri ning siis vaatab spetsialist tehtud töö üle ja teeb sellele mõningaid täiendusi.



Mille poolest erineb microblading püsimeigi protseduurist?

Oma olemuselt meenutab püsimeigi tegemine tätoveerimist, kus värvained viiakse pisut sügavamale nahakihtidesse. See aga lõhub nahakudesid (mis võib lõppeda naha armistumisega) ja pahatihti ei suuda organism iseseisvalt võõrainena sissepressitud sünteetilist värvi ära lahustada. Selleks et püsimeik jääks nahale kuni viieks aastaks, lõhutakse nõelaga sügavaid nahakihte. See ei ole siinkohal tõlgendamise küsimus, see on fakt.

Seetõttu tekib olukord, kus värvi on vaja lisada piisavalt palju, et see ka pindmistes kihtides näha jääks. Ükskõik kui täpne on tegija käsi, ei ole suurema värvihulga lisamisel võimalik leida ideaalset kogust iga ruutmillimeetri jaoks. Nii jäävadki naha sisse kantud püsimeigi ääred lähedalt vaadates märksa ebaühtlasemad. Aja jooksul moondub püsimeigi kuju märgatavalt ning kaovad ka esialgsed kontrastid ja teravana tundunud ääred. Microblading seevastu puudutab ainult naha pindmisi kihte ja tehnika käigus kasutatava teraga on võimalik saavutada kordades täpsem tulemus, tekitades selliseid jooni, kaari ja üleminekuid, mida tavapärase püsimeigi puhul lihtsalt teha ei saa. Ja seda mitte seetõttu, et tegija halb oleks – ta võib olla ka absoluutne proff –, kuid tehnikate täpsusaste on lihtsalt täiesti erinev.


Kas parima efekti saavutamiseks peaks käima ka kordusprotseduuril?

Pärast esmahooldust tuleb alati umbes kuu aja möödudes protseduuri teostanud professionaali juurde tagasi minna. Tema kontrollib ja vaatab, kas pigmendi lisamine on vajalik või mitte. See seanss käib palju kiiremini ja lihtsamalt ning üldiselt vajavad seda vaid rasusema nahatüübiga kliendid. Kuivemal nahal jääb tulemus perfektne juba esimese korraga ning värskendusprotseduuri ei olegi vaja. Edaspidi, hoidmaks pidevalt laitmatut tulemust, tasub iga aasta tagant lasta kulmud üle vaadata ja vajadusel värvi värskendada.


Milline on efekt kohe pärast protseduuri ja kui kaua võtab aega naha täielik taastumine?

Tavaliselt võtab nahk uue loodusliku värvi täielikult omaks nädala kuni kümne päevaga. Kindlasti võib kulmudelt kooruda selle aja jooksul pisikesi nahatükikesi, kuid see pole midagi seesugust, mis takistaks igapäevaelu toiminguid. Pigment kinnistub nahka ligikaudu kuu jooksul, seega võib arvestada, et lõplikku tulemust näeb 3–4 nädalat pärast microblading’u teostamist. Väga paljud naised on öelnud, et selle aja jooksul muutuvad kulmud palju ilusamaks.


Kuidas peaks protseduuri järel kulmusid hooldama? 

Kõige tähtsam on hoida oma nahk kuiv ja puhas. See tähendab, et pärast protseduuri ei tasu kohe ujuma, solaariumisse või trenni minna. Soovituslik on vältida ka kulmude kokkupuutumist rohke veega ning intensiivsete või vananemisvastaste kreemide kasutamist. Loomulikult ei tohi microblading’uga värskelt loodud tulemust näppudega katsuda või sõna otseses mõttes oma kulmudest väikeseid nahatükikesi välja nokkida. Juba ühe nädala möödumisel võib tavapärase elurütmiga edasi minna. Kõik protseduuri läbivad kliendid saavad endale kaasa hoolduskomplekti ja täpsed juhised.



Kui kaua püsib tulemus peal?

Nii nagu paljude teiste kulmudisaini ja -meigi lähenemiste puhul, sõltub ka microblading’u tehnikaga loodud tulemuse kestus sellest, kuidas kulme hooldada. Kuna viimasel ajal on ka selles valdkonnas toimunud väga kiire areng, võib seda heas mõttes võrrelda uudsete ravimitega, mis asendavad paljusid vanu. Nende toimet on veel raske uurida, sest need on sedavõrd uued. Päris kindel on aga see, et aasta kuni poolteist peab korrektse microblading’u käigus loodud kulmudisain vastu küll.


Kas microblading’ut teostatakse ainult kulmudel?

Mõned tehnikud kasutavad seda ka silmadel ja huultel. Tegelikkuses sobib microblading siiski vaid kulmudele, sest tulemus mujal ei jää piisavalt hea. Kõnealune meetod on ideaalne kulmukarvade eriti peeneks ja täpseks joonistamiseks.

Kellele protseduur mõeldud on? 

Kõigile neile, kes soovivad kauneid ja loomulikke kulme, mille eest ei pea iga päev ise hoolt kandma.




“Jaapanist pärineva protseduuri microblading (micro + blade) käigus kasutatakse 10–20 imepeenikesest nõelast koosnevat tera, mis võimaldab saavutada ülimalt täpseid tulemusi.”

— Iluguru - www.iluguru.ee

Kas protseduuril on vastunäidustusi? 

Mõne üksiku nahatüübi puhul on microblading vastunäidustatud. Näiteks ei ole soovitatav seda tehnikat kasutada siis, kui nahk on väga õline, lõhkiste kapillaaride ja tugeva aknega või kui kulmudel on suured sünnimärgid ja rohkelt keratoosi. Need nahamured välistavad kahjuks ka väga paljude teiste kulmuhoolduste võimalusi.


Milliseid värve kasutatakse microblading’u teostamiseks? 

Kas need võivad aja möödudes tooni muuta? Professionaalse microblading’u käigus kasutatavad pigmendid on täiesti looduslikud. Värvid ei sisalda raudoksiidi ega sünteetilisi ühendeid ning on heaks kiidetud terviseameti poolt. Ajapikku ei muutu kulmud sinakaks, roosakaks, rohekaks ega oranžikaks.